Ecofilter

φιλτρα νερου ecofilter logo

Τα Φίλτρα νερού ECOFILTER αντίστροφης ώσμωσης κατακρατούν το φθόριο

 ECOFILTER SCIENCE Τεχνολογία Ομορφιά Σπίτι Υγεία  

Έχει το νερό στην Ελλάδα φθόριο; Η αλήθεια με επιστημονικά δεδομένα

Σύμφωνα με Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις στις 29 Απριλίου 1999 E-0841/1999 & Απάντηση της κας Bjerregaard εξ ονόματος της Επιτροπής αναφέρει: ...Kαθορίζεται όριο σχετικά με τη μέγιστη επιτρεπτή συγκέντρωση φθορίου στο πόσιμο νερό, ανεξάρτητα από την προέλευσή του, π.χ. είτε πρόκειται για τη φυσική προστασία είτε πρόκειται για φθόριο που έχει προστεθεί τεχνητά. Η φθορίωση του ύδατος εμπίπτει στις αρμοδιότητες των κρατών μελών και η Επιτροπή δεν εμπλέκεται εφόσον το όριο που καθορίζει η οδηγία τηρείται. Εν τούτοις αναμφίβολα η φθορίωση του ύδατος αποτελεί επίμαχο θέμα δεδομένων των θετικών ή αρνητικών επιπτώσεων που η φθορίωση ενδέχεται να έχει, ανάλογα με τη συγκέντρωση του φθορίου στο πόσιμο ύδωρ.Το όριο που καθορίζει η οδηγία για το πόσιμο νερό είναι 1,5 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο (mg/l), το οποίο, σύμφωνα με την άποψη που εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στις κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα του ύδατος, αντιπροσωπεύει εξισορροπημένη προσέγγιση των θετικών και των αρνητικών επιπτώσεων της φθορίωσης. Οι θετικές επιπτώσεις αρχίζουν περίπου στα 0,5 ml/l έως τα 2 ml/l. σο περισσότερο η συγκέντρωση υπερβαίνει τα 2ml/l τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για αρνητικές επιπτώσεις. Επί του παρόντος, βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών η κατάσταση έχει ως εξής. Στο Βέλγιο η φθορίωση δεν επιτρέπεται, στη Δανία απαγορεύεται, στην Ελλάδα ένας παλιός νόμος ( του 1974) απαιτούσε τη φθορίωση για τις πόλεις που υπερβαίνουν τα 10.000 άτομα εντούτοις ο νόμος αυτός δεν ενεργοποιήθηκε ουδέποτε επειδή το θέμα παρέμεινε επίμαχο, στη Γαλλία επίσης απαγορεύεται.

Η χημεία και η Ιστορία σχετικά με το Φθόριο 

300x197 1 Το φθόριο είναι ένα φυσικό μεταλλικό στοιχείο που συναντάται στο νερό σε διάφορες ποσότητες σε ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης, υπάρχει σε τρόφιμα, όπως το τσάι και τα ψάρια. Στις οδοντόκρεμες ενισχύει το σμάλτο των δοντιών για προστασία από τα οξέα. Είναι εξαιρετικά δραστικό και δηλητηριώδες χημικό στοιχείο. Είναι ανοιχτοκίτρινο διατομικό αέριο. Το φθόριο είναι το 24o σε αφθονία χημικό στοιχείο στο γνωστό σύμπαν και το 13o σε αφθονία στο φλοιό της Γης. Σχηματίζει χημικές ενώσεις σχεδόν με όλα τα άλλα χημικά στοιχεία, ακόμη και με κάποια από τα ευγενή αέρια.
  • Οι ρευστοποιητές χρησιμοποιούνται για να διευκολύνουν την τήξη μετάλλων ή ορυκτών. Η ετυμολογία του ονόματος του στοιχείου στα αγγλικά αντανακλά την ιστορία του: Είναι «fluorine», από το «fluere», που σημαίνει ρέω.

Ο φθορίτης (φθοριούχο ασβέστιο, CaF2), που είναι η κύρια ορυκτή πηγή του φθορίου, περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1529. Εκείνη την εποχή το λατινικό ρήμα fluo, που στα ελληνικά σημαίνει «ρέω», συσχετίστηκε με φθοριούχα πετρώματα, γιατί όταν τα πρόσθεταν σε ορυκτά μετάλλων χαμήλωνε τις θερμοκρασίες τήξης τους, κατά τη διάρκεια σύντηξης. Μέχρι σήμερα ετυμολογικά, πολλοί το συνδέουν με την φθορά/φθόριο. Για πρώτη φορά προτάθηκε ότι είναι χημικό στοιχείο το 1811, αλλά αποδείχθηκε δύσκολη και  επικίνδυνη η προσπάθεια να διαχωριστεί από τις ενώσεις του. Αρκετοί από τους πρώτους πειραματιστές που το επιχείρησαν σκοτώθηκαν ή κάηκαν άσχημα κατά τις απόπειρές τους να το διαχωρίσουν. Το 1886, όμως, ο γάλλος χημικός Ανρί Μουασάν πέτυχε να απομονώσει στοιχειακό φθόριο, χρησιμοποιώντας ηλεκτρόλυση σε χαμηλή θερμοκρασία, μια διεργασία που χρησιμοποιείται ακόμη από τη σύγχρονη βιομηχανική παραγωγή του φθορίου. Η κυριότερη βιομηχανική εφαρμογή του στοιχειακού φθορίου είναι ο εμπλουτισμός του ουρανίου, ο οποίος άρχισε να εφαρμόζεται από το Πρόγραμμα Μανχάταν, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Περίπου το μισό από την ποσότητα φθορίτη που εξορύσσεται χρησιμοποιείται στη χαλυβουργία. Το άλλο μισό μετατρέπεται σε υδροφθόριο, ένα επικίνδυνο οξύ, που είναι πρόδρομη ένωση για πολλά φθοριούχα χημικά προϊόντα. Η κύρια χρήση του υδροφθορίου είναι στη σύνθεση διαφόρων φθοριούχων οργανικών ενώσεων και στην παραγωγή κρυολίτη, ενός ανόργανου υλικού νευραλγικής σημασίας για την παραγωγή του αλουμινίου. Οι οργανικές ενώσεις του φθορίου έχουν πολύ υψηλή χημική και θερμική σταθερότητα. Οι εμπορικά σπουδαιότερες από τις οργανικές ενώσεις του φθορίου είναι διάφορα φθοριούχα ψυκτικά αέρια, και με τη μορφή του τεφλόν, η ηλεκτρική μόνωση και τα μαγειρικά σκεύη. Αρκετά σύγχρονα φαρμακευτικά, όπως η ατορβαστατίνη (Lipitor) και η φθορεξετίνη (Prozac), περιέχουν φθόριο. Τα φθοριούχα ανιόντα, όταν εφαρμόζονται απευθείας στα δόντια, μειώνουν τη φθορά τους. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται σε οδοντόκρεμες και στη φθορίωση του πόσιμου νερού. Η μεγαλύτερη σύγχρονη χρήση του στοιχειακού φθορίου είναι ο εμπλουτισμός ουρανίου, που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και πιο συγκεκριμένα με το Πρόγραμμα Μανχάταν. Οι παγκόσμιες πωλήσεις φθοριούχων χημικών προϊόντων εκτιμούνται σε πάνω από 15 δισεκατομμύρια δολάρια (ΗΠΑ) ετησίως.

Είναι το πιο δραστικό από όλα τα στοιχεία. Για παράδειγμα, οξειδώνει ταχύτατα τους υδρογονάνθρακες σε θερμοκρασία δωματίου. Γι' αυτό το στοιχειακό φθόριο είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, πολύ περισσότερο από τα άλλα αλογόνα, ακόμη και από το χλώριο, που χρησιμοποιήθηκε ως χημικό όπλο κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το φθόριο στα δόντια

dente del fumetto concetto di pulizia 23 2147495044 300x300 1  Το Φθόριο χρησιμοποιείται συχνά ως πρόσθετο διατροφής, για οδοντιατρικές χρήσεις και για αντιμετώπιση προβλημάτων οστεοπόρωσης, λόγω της έλλειψής του από την καθημερινή δίαιτα, κάτι που είναι ακόμη αμφιλεγομένο για το ποιά ποσότητα είναι ιδανική. Ωστόσο σύμφωνα με μελέτες κατα την φθορίωση δεν αφομοιώνεται το φθόριο από τον οργανισμό , παρα μόνο τοπικά. Χρειάζεται, όμως προσοχή, γιατί υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης από τα ανιόντα φθορίου, όταν η συγκέντρωσή τους ανεβαίνει πάνω από ένα όριο. Πριν από το 1981, η αποτελεσματικότητα των φθοριούχων ανιόντων στην οδοντική προστασία θεωρούνταν αποκλειστικά τοπικό και όχι συστημικό φαινόμενο, που απαιτεί απορρόφηση, κάτι που στην πορεία άλλαξε. Ακόμη, ο ρόλος του στην οστεοπόρωση είναι αμφιλεγόμενος σύμφωνα με επίσημες επιστημονικές έρευνες, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθάει στην καλή υγεία των οστών, ωστόσο υψηλές τιμές δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στα οστά, όπου και είναι και ο λόγος που καταργήθηκαν προ ετών φάρμακα για την οστεοπόρωση που περιείχαν φθόριο. Το φθόριο θεωρείται απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την ανάπτυξη και τη διατήρηση των δοντιών σύμφωνα με την American Dental Hygienists' Association. Οι πρώτες ενδείξεις γι' αυτό έγιναν αρχικά γνωστές από το 1902, όταν βρέθηκε ότι μεγάλες συγκεντρώσεις φθοριούχων ανιόντων εμποδίζουν τη φθορά των δοντιών
Unknown 1Το φθόριο σε μικρές ποσότητες είναι σταθερό συστατικό των φυτικών και ζωικών ιστών. Σε μορφή ανόργανων ενώσεων περιέχεται βασικά στα κόκαλα των ζώων και του ανθρώπου 100 - 300 μικρογραμμάρια ανά κιλό και ιδιαίτερα στα δόντια. Τα κόκαλα των θαλάσσιων ζώων είναι πλουσιότερα σε φθόριο. Στον οργανισμό το φθόριο εισέρχεται με το πόσιμο νερό. Η ανεπάρκεια φθορίου στον οργανισμό προκαλεί τερηδόνα στα δόντια, ενώ η αυξημένη ποσότητα προκαλεί φθορίαση. Όταν ανευρίσκεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες είναι επικίνδυνο, γιατί δεσμεύει πολλά βιολογικά χρήσιμα στοιχεία (φωσφόρο, ασβέστιο, μαγνήσιο κ.α.) οπότε διαταράσσεται το ισοζύγιό τους στον οργανισμό.Έχει διατυπωθεί σχέση του μεταβολισμού του φθορίου με το σχηματισμό των ερειστικών ιστών και ιδιαίτερα των δοντιών. Όμως δεν έχει αποδειχθεί ακόμη η αναγκαιότητα του φθορίου για τη ζωή των φυτών.

Δεν προστίθεται Φθόριο στο νερό ύδρευσης στην Ελλάδα ! 

Το νερό στο μεγαλύτερο μέρος του δικτύου ύδρευσης, αλλα και γενικότερα στο νερό στην Ελλάδα, από την φύση του περιέχει φθόριο και δεν προστίθεται από τις αρμόδιες αρχές επεξεργασίας νερού, ωστόσο από την φύση του κυμαίνεται από 0.05 έως 0.2 F mg/l  τουλάχιστον στο 90-95% του δικτύου ύδρευσης και ελάχιστα παραπάνω στο υπόλοιπο 5-10% . Αυτή η τιμή που υπάρχει στις περισσότερες περιοχές μπορεί να θεωρηθεί ως ίχνος και ως απαραίτητο στοιχείο για τον άνθρωπο σε τόσο χαμηλές τιμές όταν από την μέση μεσογειακή διατροφή για εναν άνθρωπο, τα ποσοστά φθορίου που λαμβάνει μπορεί να είναι σχετικά αρκετά μεγαλύτερα. Το νερό περιέχει ελάχιστες ποσότητες φθορίου και στην φυσική του μορφή χωρίς επεξεργασία όπως και τα υπόλοιπα στοιχεία μαγνήσιο, κάλιο κλπ... Ωστόσο οι τιμές αυτές είναι πολλαπλάσια φορές μικρότερες από το όριο που ορίζει η νομοθεσία που είναι 1.5mg/l . Η επίσημη γνωμάτευση από τους οδοντοτιάτρους για την ιδανική τιμή για τα δόντια χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στην υγεία είναι το 1 έως 1.5mg/l . Ωστόσο λανθασμένα και χωρίς καμία απόδειξη πολλές εταιρίες φίλτρων νερού ή ερευνητές/δημοσιογράφοι ακόμα και διατροφολόγοι αναφέρουν ότι το νερό περιέχει φθόριο σε υψηλές τιμές 1.5mg/l ή περισσότερο, προφανώς εξυπηρετώντας σκοπούς ή δεν έχουν επαρκής γνώση. Καθώς στο νερό με χιλιάδες χημικές αναλύσεις που διεξάγουν αρμόδιοι φορείς στην Ελλάδα αλλα και απο εκατοντάδες χημικές αναλύσεις που λαμβάνουμε στην Ecofilter από ανεξάρτητα πιστοποιημένα εργαστήρια επιβεβαιώνονται οι τιμές αυτές.

Ποιά είναι η ιδανική επιλογή !

Ο Παγκόσμιως οργανισμός υγείας αναφέρει ότι οι ιδανικές τιμές που έχει ανάγκη ο άνθρωπος κυμαίνονται στα 0.5 έως 1.5 mg/L τιμή μικρότερη από την ποσότητα που περιέχει το νερού της βρύσης. Ωστόσο μέσω της τροφής ή ακόμα και με 1 τσάι μπορούμε να πάρουμε ή να πλησιάσουμε την ποσότητα αυτή.  Το φθόριο είναι αναγκαίο στοιχείο για τον άνθρωπο, το νερό βρύσης περιέχει ελάχιστη ποσότητα φθορίου όπως και τα περισσότερα εμφιαλωμένα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, μπορούμε να απολαύσουμε καθαρό πόσιμο νερό χωρίς καμία ανησυχία, αν συνυπολογίσουμε επίσης ότι σε άλλες χώρες το νερό που καταναλώνουν για πολλά έτη καταναλωτές  είναι ακόμη και 30 φορές σε μεγαλύτερη ποσότητα σε σύγκριση με το νερό στο δίκτυο ύδρευσης της Ελλάδας, ποσότητες φθορίου που στην Ελλάδα θέλουμε 1500 και πλέον χρόνια να ζήσουμε για να τα αφομοιώσουμε αντίστοιχα από το δικό μας νερό.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία FDI, πάνω από 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 30 χώρες επωφελούνται από τη φθορίωση του νερού.

Σχετικά με τις οδοντόκρεμες, για αυτούς που θεωρούν ότι δεν πρέπει να λαμβάνουν υψηλές ποσότητες, θα αναφέρουμε :  Tο "μέτρον ἄριστον" είναι η λύση !  Είναι αναγκαίο σε κάποια συχνότητα να πλένουμε τα δόντια μας με φθόριο μπορεί να μην χρειάζεται κάθε μέρα αλλα πρέπει να υπάρχει έστω σε κάποια συχνότητα ημερών.  Ο κίνδυνος προβλημάτων υγείας από τις οδοντόκρεμες είναι ανύπαρκτος, εφόσον δεν καταπίνετε την οδοντόκρεμα κατα το πλύσιμο., το φθόριο στις οδοντόκρεμες δεν αφομειώνεται από τον οργανισμό παρα μόνο τοπικά.  Ωστόσο, οι γονείς πρέπει να επιτηρούν τα μικρά παιδιά κατά το βούρτσισμα των δοντιών, ώστε να μην καταπίνουν την οδοντόκρεμα. Η φθορίωση των οδόντων έχει κυρίως τοπικές επιπτώσεις στα δόντια. Όσο για την καθημερινή υγιεινή του στόματος, υπάρχουν φυσικοί τρόποι που όπως γνωρίζουμε καθαρίζουν με  φυσικό τρόπο, οικονομικά και αποτελεσματικά.

  Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ όρισε τη μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα φθορίου στο πόσιμο νερό στα 4 mg ανά λίτρο , από 1.5 mg/l που είναι στην Ελλάδα & την Ευρωπαική ένωση.

Παρενέργειες

Το φθόριο έχει ενοχοποιηθεί για νευρολογικά και ορμονικά προβλήματα, ως νευροτοξίνη σε μεγάλες ποσότητες. Πολύ υψηλές συγκεντρώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό ( π.χ Το νερό της Αθήνας περιέχει εκατοντάδες φορές μικρότερες συγκεντρώσεις και δεν μπορεί να συμβάλει στην παρενέργεια αυτή)  δημιουργεί προβλήματα στο DNA, στην τελομεράση και γενικότερα στην διαδικασία για την αντιγραφή του DNA. Το τελομερές προστατεύει τη χρήσιμη γενετική πληροφορία από τη φθορά !   Telomere caps 300x236 1<=  Φωτογραφία - Ανθρώπινα χρωμοσώματα (γκρι) στα οποία διακρίνονται τα τελομερή (λευκά). Το μηχανισμό που προστατεύει το μήκος των τελομερών τον παρέχει η τελομεράση, που είναι ένα ένζυμο με την ικανότητα, όχι να αντιγράφει γενετική πληροφορία, αλλά να συμπληρώνει και πάλι σε μήκος το τελομερές. Εάν η τελομεράση διατίθεται σε ικανές ποσότητες στα σημεία του οργανισμού που γίνονται οι κυτταρικές διαιρέσεις, δίνεται στα τελομερή η δυνατότητα να αποκαθίστανται πλήρως σε μήκος και το κύτταρο μπορεί και παραμένει έτσι βιολογικά ενεργό για πάντα. Έχουν μελετηθεί μονοκύτταροι οργανισμοί με περίσσεια τελομεράσης που τους κάνει αθάνατους σε ευνοϊκές συνθήκες περιβάλλοντος. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ένα είδος άλγης, η Tetrahymena thermophila. Η βέλτιστη υγεία απαιτεί βέλτιστη παραγωγή τελομεράσης ! Επίσης σε μεγαλύτερες ποσότητες από 4mg/l μπορεί να μειώσει την παρουσία Ασβεστίου στα κόκκαλα, όπου αυτή η παρενέργεια συνδέεται με διάφορες επιστημονικές έρευνες για προβλήματα στα οστά από αυξημένη ποσότητα Φθορίου.
 

Χώρες που Φθοριώνεται το νερό

Unknown 5 300x200 1

 

Στην Ελλάδα δεν φθοριώνεται το νερό, υπάρχουν ωστόσο πολλές χώρες που φθοριώνεται το νερό. Δείτε εδώ όλες τις χώρες . Επίσης υπάρχουν χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία που απαγορεύεται η φθορίωση στο νερό καθώς ήδη από την φύση του το νερό περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις. Στην Γαλλία και τη Γερμανία δεν φθοριώνεται το νερό. Στις ΗΠΑ το 74% , περίπου 42 από τις 50 πολιτείες φθοριώνεται το νερό. Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι Αμερικάνικοι ιδιωτικοί και κρατικοί φορείς που προτείνουν το όριο να πέσει στα 0.7-1.5,mg/l όσο ειναι και στην Ευρώπη. Αξιοπερίεργο και αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σχεδόν σε όλη την Αφρική το νερό περιέχει φθόριο, 700 εκατομμύρια περίπου με τεχνητό τρόπο και 400 εκατομμύρια περίπου περιέχει από την φύση του το νερό.

Φθόριο και συνωμοσιολογία

Πολλά και σύνθετα συμπεράσματα έχουν συζητηθεί και αναφερθεί σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει η φθορίωση και προσδιορίζεται ως μέθοδος για να εξυπηρετήσει κάποιους σκοπούς από τις επιπτώσεις που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Εμείς δεν θα πάρουμε θέση, ούτε θα  συμφωνήσουμε ούτε θα διαφωνήσουμε, ωστόσο θα επιβεβαιώσουμε ότι σε τιμές που βρίσκονται στα όρια του πόσμου νερού δεν μπορούν να δημιουργήσουν καμία αρνητική επίδραση, κάτι επιβεβαιωμένο από πολλές επιστημονικές έρευνες εδώ και πολλά έτη.  Έρευνες ή καταστάσεις όπου συνδέονται με το φθόριο έχουν να κάνουν με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις, έτσι και με το φθόριο όπως και σε άλλα στοιχεία,  δεν υπαρχει δηλητήριο υπαρχει δηλητηριώδης ποσότητα.

Επιμέλεια:

© ECOFILTER SCIENCE - www.ecofilter.shop

Βιογραφικό – Γεώργιος Κοτανίδης 
CEO – Founder of ECOFILTER

Ecofilter systems Int'L © 1989-2024 All Right Reserved